Search
Search
Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Inhoud

Wat doet een boekhouder eigenlijk?
Picture of Lilian Havermans

Lilian Havermans

Wat doet een boekhouder eigenlijk?
Lilian Havermans
Leestijd: 6 minuten

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer kun je er veel baat bij hebben om een boekhouder in de arm te nemen. Iedereen die onderneemt moet namelijk een boekhouding bijhouden of laten bijhouden. Heb je affiniteit met financiële zaken en administratie? Dan kun je natuurlijk overwegen zelf de boekhouding (gedeeltelijk) te doen. Een boekhouder kan echter veel voordelen opleveren. Vraag je je af hoe? Lees dan verder. We leggen uit wat een boekhouder voor je doet of zou kunnen doen en wat de voordelen zijn.

Tip: via onze website kun je 3 offertes aanvragen van geselecteerde boekhouders bij jou in de regio.

Een boekhouder houdt de inkomsten en uitgaven van je onderneming bij: hij of zij regelt de administratie. Elke ondernemer is nu eenmaal verplicht om een administratie te voeren of dit te laten doen. Wees ervan bewust dat er een bewaartermijn van 7 jaar aan vast zit. Met de administratie of boekhouding moet je kunnen bewijzen dat jouw aangiften voor btw en inkomstenbelasting kloppen en dat je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Je kunt alles uit handen geven aan een boekhouder, alles zelf doen of een gedeelte zelf doen. Meer hierover vind je in ons artikel administratie zelf doen of uitbesteden? Hoe je het ook inricht, wees je ervan bewust dat je er te allen tijde zélf verantwoordelijk voor bent dat de boekhouding klopt.

Maar goed, wat zijn nu de (mogelijke) taken van een boekhouder? Wat doet hij of zij? Het ligt er natuurlijk aan wat jullie afspreken: misschien doe je zelf ook een deel.

Voor deze taken kun je een boekhouder inhuren:

1. Administratie bijhouden

Ben jij het type dat alle bonnetjes en facturen in een schoenendoos mikt, om aan het eind van het kwartaal te bedenken dat je daar iets mee moet doen? Dan is het verstandig om je gehele administratie door een boekhouder te laten bijhouden. Dat houdt in dat hij alle financiële transacties bijhoudt, inboekt en deze controleert op nauwkeurigheid. Onder financiële transacties vallen alle inkomende en uitgaande facturen, zakelijke banktransacties en bonnen. Bij de administratie horen ook: andere vermogensdocumenten (effectenportefeuille, investeringen, hypotheekgegevens), voorraadadministratie, contracten, urenadministratie en je agenda. Maar die laatste twee houd je natuurlijk zelf bij. ????

2. Facturen opstellen

De meeste ondernemers factureren zelf, maar je kunt dit ook door je boekhouder laten doen. Er zijn ook boekhouders die een online facturatieprogramma aanbieden waarin je gemakkelijk zelf facturen kunt opstellen. Je hoeft dan alleen maar een aantal gegevens in te vullen, waarna de factuur automatisch wordt opgesteld, inclusief berekening van BTW, volgnummer, betalingstermijn en bedrijfsgegevens.

3. BTW-aangifte opstellen

Een boekhouder kan voor jou de BTW-aangifte opstellen (maandelijks, jaarlijks of vaak: per kwartaal). Als je een kleine onderneming hebt en weinig facturen verstuurt, kun je dit ook gemakkelijk zelf verzorgen. Je hoeft eigenlijk alleen maar na te gaan hoeveel BTW je hebt ontvangen en hoeveel je hebt betaald. Trek de betaalde BTW af van de ontvangen BTW en je weet hoeveel omzetbelasting je moet betalen of terug krijgt. Een boekhouder geeft je vaak een seintje als het weer tijd is om BTW-aangifte te doen: dat is een goede stok achter de deur. Verder kan een boekhouder controleren of jouw eigen BTW-opstelling klopt.

4. Aangifte Inkomstenbelasting

De aangifte Inkomstenbelasting is voor veel zelfstandig ondernemers al wat ingewikkelder: je bent niet de enige als je hier (zacht uitgedrukt) de kriebels van krijgt. Wil je daar je handen niet aan branden? Lekker overlaten aan je boekhouder, hij kan namens jou de gehele aangifte Inkomstenbelasting verzorgen! Hij of zij is op de hoogte van alle actuele regels en wetten t.a.v. de inkomstenbelasting. Wel moet jij elk jaar alle stukken aanleveren. De meeste boekhouders hebben hiervan een handig lijstje.

5. Opstellen van Jaarrekening, Balans, Winst- en Verliesrekening

Uiteindelijk valt uit al je financiële transacties en gegevens op te maken hoeveel winst je hebt gemaakt in het afgelopen kalenderjaar. Bij het afsluiten van het boekjaar kan de boekhouder voor het overzicht een jaarrekening opstellen. Dit is voor een eenmanszaak niet verplicht, maar bijvoorbeeld wel voor een BV. Wil je inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf hebben en houden, dan is het verstandig om toch jaarlijks een jaarrekening te laten opstellen. Die bestaat meestal uit een Balans en een Winst- en Verliesrekening en soms ook een liquiditeitsprognose (overzicht van hoeveel geld er in je bedrijf beschikbaar is). Je boekhouder weet – als het goed is – bovendien alles van jouw kolommenbalans en hoe je bijvoorbeeld de bedrijfsmiddelen moet afschrijven (op de Balans).

Tegenwoordig werken veel boekhouders met een (online) boekhoudprogramma waarin je op elk moment kunt zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Mits natuurlijk alles direct wordt bijgewerkt. Dit ligt natuurlijk wel aan de werkwijze: stuur je al je inkoopfacturen en verkoopfacturen direct (online) in? Dan heb je altijd een actueel overzicht.

6. Adviseren over belastingen en financiële bedrijfsvoering

Een boekhouder is als het goed is, volledig op de hoogte van de regels rondom belastingen en de wetgeving voor ondernemers. Hij weet wanneer het gunstig voor jou is om te investeren en hij weet voor welke aftrekposten je in aanmerking komt. En of het aan te raden is om de oudedagsreserve te laten toenemen: dat betekent dat je een bedrag van de winst aftrekt (en opzij legt) voor je oudedagsvoorziening met een bealstingvoordeel. Mocht je ingewikkelde financiele vraagstukken hebben, dan is het geen gek idee om een accountant in te huren in plaats van een boekhouder. Lees meer over het verschil tussen een boekhouder en accountant.

Voordelen van een boekhouder inhuren

De twee grote voordelen van het inhuren van een boekhouder zijn:

  • Een boekhouder ontzorgt

Hij ontzorgt door alles te controleren en je tijdig te laten weten wanneer welke stukken nodig zijn voor btw-aangiftes en aangiften inkomstenbelasting. Een boekhouder inhuren scheelt jou tijd én stress. Jij kunt je focus leggen op jouw onderneming én je weet dat je boekhouding op orde is als de belastingdienst ooit eens komt controleren. Hoef je daar in elk geval niet van wakker te liggen!

  • Een boekhouder kan zichzelf ‘terugverdienen’ met goede adviezen

Een goede boekhouder heeft up-to-date kennis van alle zaken die van belang zijn voor het voeren van een goede administratie en wat wel/niet mag binnen de huidige belastingregels. Dus kan hij ook goed adviezen geven over jouw financiële bedrijfsvoering. Met dit soort adviezen verdient een boekhouder zichzelf snel terug. Bovendien scheelt het jou tijd als je een boekhouder inhuurt. Die tijd kun je gebruiken om geld te verdienen met dat waar jíj goed in bent.

Een boekhouder inhuren heeft dus al snel veel voordelen, daarom kiezen de meeste zzp’ers  vaak voor het inschakelen van een boekhouder.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!
Deel het artikel
Wat vond je van dit artikel?

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Leestijd: 3 minuten

Heeft jouw bedrijf een jaar voor in de boeken achter de rug? Een jaar vol mooie evenementen, nieuwe projecten en

Leestijd: 3 minuten

Als zzp’er geniet je van flexibiliteit en mag je alles op je eigen manier aanpakken. Wel brengt zelfstandig werken nieuwe

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je zaken als zzp’er goed lopen en je houdt geld over aan het eind van de maand, dan zijn

Leestijd: 3 minuten

Vrijwel iedere ondernemer krijgt er dagelijks mee te maken: facturen die niet binnen de betalingstermijn betaald worden. Vervelend, want dit

Leestijd: 3 minuten

Bij een nieuwe bestelauto hoort natuurlijk ook een goede verzekering. Je wilt zonder zorgen van je nieuwe wagen gebruik kunnen

Leestijd: 8 minuten

  Een van de vele manieren om als zzp’er aan klanten te komen is via LinkedIn. Als je jouw LinkedIn-profiel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.

Meer tips?