Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer kun je er veel baat bij hebben om een boekhouder in de arm te nemen. Iedereen die onderneemt moet namelijk een boekhouding bijhouden of laten bijhouden. Heb je affiniteit met financiële zaken en administratie? Dan kun je natuurlijk overwegen zelf de boekhouding (gedeeltelijk) te doen. Een boekhouder kan echter veel voordelen opleveren. Vraag je je af hoe? Lees dan verder. We leggen uit wat een boekhouder voor je doet of zou kunnen doen en wat de voordelen zijn.

Een boekhouder houdt de inkomsten en uitgaven van je onderneming bij: hij of zij regelt de administratie. Elke ondernemer is nu eenmaal verplicht om een administratie te voeren of dit te laten doen. Wees ervan bewust dat er een bewaartermijn van 7 jaar aan vast zit. Met de administratie of boekhouding moet je kunnen bewijzen dat jouw aangiften voor btw en inkomstenbelasting kloppen en dat je recht hebt op bepaalde aftrekposten. Je kunt alles uit handen geven aan een boekhouder, alles zelf doen of een gedeelte zelf doen. Meer hierover vind je in ons artikel administratie zelf doen of uitbesteden? Hoe je het ook inricht, wees je ervan bewust dat je er te allen tijde zélf verantwoordelijk voor bent dat de boekhouding klopt.

Maar goed, wat zijn nu de (mogelijke) taken van een boekhouder? Wat doet hij of zij? Het ligt er natuurlijk aan wat jullie afspreken: misschien doe je zelf ook een deel.

Voor deze taken kun je een boekhouder inhuren:

1. Administratie bijhouden

Ben jij het type dat alle bonnetjes en facturen in een schoenendoos mikt, om aan het eind van het kwartaal te bedenken dat je daar iets mee moet doen? Dan is het verstandig om je gehele administratie door een boekhouder te laten bijhouden. Dat houdt in dat hij alle financiële transacties bijhoudt, inboekt en deze controleert op nauwkeurigheid. Onder financiële transacties vallen alle inkomende en uitgaande facturen, zakelijke banktransacties en bonnen. Bij de administratie horen ook: andere vermogensdocumenten (effectenportefeuille, investeringen, hypotheekgegevens), voorraadadministratie, contracten, urenadministratie en je agenda. Maar die laatste twee houd je natuurlijk zelf bij. 😉

2. Facturen opstellen

De meeste ondernemers factureren zelf, maar je kunt dit ook door je boekhouder laten doen. Er zijn ook boekhouders die een online facturatieprogramma aanbieden waarin je gemakkelijk zelf facturen kunt opstellen. Je hoeft dan alleen maar een aantal gegevens in te vullen, waarna de factuur automatisch wordt opgesteld, inclusief berekening van BTW, volgnummer, betalingstermijn en bedrijfsgegevens.

3. BTW-aangifte opstellen

Een boekhouder kan voor jou de BTW-aangifte opstellen (maandelijks, jaarlijks of vaak: per kwartaal). Als je een kleine onderneming hebt en weinig facturen verstuurt, kun je dit ook gemakkelijk zelf verzorgen. Je hoeft eigenlijk alleen maar na te gaan hoeveel BTW je hebt ontvangen en hoeveel je hebt betaald. Trek de betaalde BTW af van de ontvangen BTW en je weet hoeveel omzetbelasting je moet betalen of terug krijgt. Een boekhouder geeft je vaak een seintje als het weer tijd is om BTW-aangifte te doen: dat is een goede stok achter de deur. Verder kan een boekhouder controleren of jouw eigen BTW-opstelling klopt.

4. Aangifte Inkomstenbelasting

De aangifte Inkomstenbelasting is voor veel zelfstandig ondernemers al wat ingewikkelder: je bent niet de enige als je hier (zacht uitgedrukt) de kriebels van krijgt. Wil je daar je handen niet aan branden? Lekker overlaten aan je boekhouder, hij kan namens jou de gehele aangifte Inkomstenbelasting verzorgen! Hij of zij is op de hoogte van alle actuele regels en wetten t.a.v. de inkomstenbelasting. Wel moet jij elk jaar alle stukken aanleveren. De meeste boekhouders hebben hiervan een handig lijstje.

5. Opstellen van Jaarrekening, Balans, Winst- en Verliesrekening

Uiteindelijk valt uit al je financiële transacties en gegevens op te maken hoeveel winst je hebt gemaakt in het afgelopen kalenderjaar. Bij het afsluiten van het boekjaar kan de boekhouder voor het overzicht een jaarrekening opstellen. Dit is voor een eenmanszaak niet verplicht, maar bijvoorbeeld wel voor een BV. Wil je inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf hebben en houden, dan is het verstandig om toch jaarlijks een jaarrekening te laten opstellen. Die bestaat meestal uit een Balans en een Winst- en Verliesrekening en soms ook een liquiditeitsprognose (overzicht van hoeveel geld er in je bedrijf beschikbaar is). Je boekhouder weet – als het goed is – bovendien alles van jouw kolommenbalans en hoe je bijvoorbeeld de bedrijfsmiddelen moet afschrijven (op de Balans).

Tegenwoordig werken veel boekhouders met een (online) boekhoudprogramma waarin je op elk moment kunt zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Mits natuurlijk alles direct wordt bijgewerkt. Dit ligt natuurlijk wel aan de werkwijze: stuur je al je inkoopfacturen en verkoopfacturen direct (online) in? Dan heb je altijd een actueel overzicht.

6. Adviseren over belastingen en financiële bedrijfsvoering

Een boekhouder is als het goed is, volledig op de hoogte van de regels rondom belastingen en de wetgeving voor ondernemers. Hij weet wanneer het gunstig voor jou is om te investeren en hij weet voor welke aftrekposten je in aanmerking komt. En of het aan te raden is om de oudedagsreserve te laten toenemen: dat betekent dat je een bedrag van de winst aftrekt (en opzij legt) voor je oudedagsvoorziening met een bealstingvoordeel. Mocht je ingewikkelde financiele vraagstukken hebben, dan is het geen gek idee om een accountant in te huren in plaats van een boekhouder. Lees meer over het verschil tussen een boekhouder en accountant.

Voordelen boekhouder inhuren

De twee grote voordelen van het inhuren van een boekhouder:

  • Een boekhouder ontzorgt

Hij ontzorgt door alles te controleren en je tijdig te laten weten wanneer welke stukken nodig zijn voor BTW-aangiften en aangiften Inkomstenbelasting. Een boekhouder inhuren scheelt jou tijd én stress. Jij kunt je focus leggen op jouw onderneming én je weet dat je boekhouding op orde is als de belasting ooit eens komt controleren. Hoef je daar in elk geval niet van wakker te liggen!

  • Een boekhouder kan zichzelf ‘terugverdienen’ met goede adviezen

Handig als jij al deze vragen aan je boekhouder kunt stellen! Je hoeft dan zelf geen actuele kennis te hebben van de belastingwetgeving en regels voor ondernemers. Een goede boekhouder heeft up-to-date kennis van alle zaken die van belang zijn voor het voeren van een goede administratie en het doen van aangiften. Dus kan hij ook goed adviezen geven over jouw financiële bedrijfsvoering. Met dit soort adviezen verdient een boekhouder zichzelf terug. Bovendien scheelt het jou tijd als je een boekhouder inhuurt: die tijd kun je gebruiken om geld te verdienen met dat waar jíj goed in bent. Economische specialisatie noemen ze dat.

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Bekijk ons aanbod

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Andere interessante artikelen

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is vaak het startpunt van je ondernemerschap. Je gaat officieel beginnen! Maar waarom is het nodig en ...
Gepost op: 22 mei 2015

Review Exact

Exact Online is een softwareprogramma dat zowel een CRM als boekhoudmodule aanbiedt. Het bedrijf stelt zelf dat het de nummer één software ...
Gepost op: 23 september 2019

Zakelijke lening berekenen

Hieronder kan je gemakkelijk zelf berekenen of het aangaan van een lening voor jou financieel verstandig is. De tool geeft inzicht in ...
Gepost op: 30 april 2021

Investeringsaftrek: nog investeren voor het eind van het jaar?

Het einde van het jaar nadert. Dan zou het wel eens handig kunnen zijn om te zien hoeveel je dit jaar geïnvesteerd ...
Gepost op: 2 december 2015

ZZP of BV? Dit is wat je als ondernemer moet weten

Heb je de knoop doorgehakt en ga je als ondernemer aan de slag?  Of loop je al wat langer mee in het ...
Gepost op: 14 mei 2021

Je doelgroep bepalen

Één van de belangrijkste keuzes die je moet maken als zzp-er op het gebied van marketing is: Op wie richt jij je ...
Gepost op: 24 mei 2015

Zwangerschapsuitkering voor zzp’ers: hoe werkt het?

Als je zwanger bent terwijl je een eigen bedrijf runt, heeft dit natuurlijk financiële gevolgen. Tijdens en na de bevalling heb je ...
Gepost op: 1 september 2020

Hoe werkt de Belastingdienst voor mij als starter?

Je droomt er misschien al jaren van en nu gaat er wat van komen. Je wil eigen baas zijn en een bedrijf ...
Gepost op: 26 maart 2019

Zzp’en naast je loondienst: zo doe je dat slim!

Wil je als zzp’er aan de slag naast je baan in loondienst? Dat kan een goede manier zijn om de overstap naar ...
Gepost op: 15 mei 2020

Hoe acquisitie doen als ZZP’er?

Hoe doe je als zzp’er acquisitie zodat je nieuwe klanten krijgt? Als je voor jezelf gaat beginnen als zzp’er, maar ook als ...
Gepost op: 22 mei 2015

Handig

boekhoudservice
Boekhouder nodig?

Ontvang tot 3 offertes van geselecteerde boekhouders!

Wat een mooie spontane foto he? 

welkom licht
Welkom op mijn website!

Ik heb deze website opgericht omdat ik weet dat de boekhouding een van de grootste struikelblokken voor ondernemers is. Mijn kennis hierover dankzij 10 jaar zelf ondernemen en mijn werk bij de Kamer van Koophandel deel ik hier. 

Je boekhouding de baas worden? Een goede eerste stap is dan onze adviestool voor je boekhouding in te vullen. 

Jasper 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5